Demonstrerte mot vikarbyrådirektivet

På en av høstens kaldeste dager trosset flere fagforeninger, forbund og LO avdelinger kulden og stilte opp på markeringen utenfor Stortinget.
Det var apeller ved leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, Nestleder i Transportarbeiderforbundet Lars Johnsen og leder i EL& IT forbundet Hans O. Felix holdt apeller, mens selve markeringen ble ledet av Boye Ullmann.
På slutten av markeringen ble kravet fra 13 LO avdelinger og 3 LO forbund, bla Fagforbundet og LO i Bergen og omland, om at Norge må bruke reservasjonsretten mot EUs vikarbyrådirektiv til politikere fra arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Du kan se bilder fra demonstrasjonen nederst i artikkelen
Oppropet lyder slik
KAMP FOR FASTE ANSETTELSER
EUs vikarbyrådirektiv ble vedtatt i 2008 og skal implementeres innen 11. desember 2011. Målet med direktivet er å fjerne forbud og restriksjoner for bemanningsselskaper/vikarbyråer. Lettere adgang for bemanningsselskaper undergraver faste ansettelser. Leiefirmaer/vikarbyråer/bemanningsselskaper må begrenses.
Direktivet skal i utgangspunktet sikre likebehandlingsprinsippet. Det betyr at arbeidstakere i utleieselskapene skal ha de samme lønns og arbeidsvilkår som i innleieselskapene. Vi støtter innføring av likebehandlingsprinsippet uansett syn på vikarbyrådirektivet.
Den rød-grønne regjeringa reverserte Arbeidsmiljølovens(AML) bestemmelser om begrensinger av midlertidige ansettelser (§14.9). Lovverket er fundamentalt viktig for fagbevegelsens innflytelse og arbeidstakernes rettigheter. Vikarbyråene er også underlagt begrensinger i forhold til midlertidig ansettelser som §§ 14-9 og 14-12 i AML. NHO hevder at § 14.12 og bestemmelser i overenskomster om innleie er i strid med Vikarbyrådirektivet.
Regjeringa mener at AML og overenskomstene ikke er i strid med Vikarbyrådirektivet. Problemet er at verken regjeringer eller partene i arbeidslivet bestemmer dette. EU-dommer eller rettsavgjørelser i EFTA-domstolen overstyrer storting, regjering,statsminister og partene i arbeidslivet Det vil være jurister og domsavgjørelser i EU (eller Efta) som bestemmer om § 14.12 i AML eller overenskomster i tariffavtalene er i strid med Vikarbyrådirektivet. Vi har sett at de fleste EU-dommer går i disfavør av fagbevegelsen.
LO kongressen i 2009 vedtok en beklagelse av at regjeringen godkjente (10 – 9 i regjeringen) EUs tjenestedirektiv. LO kongressen vedtok i 2001, 2005 og 2009 en oppfordring av bruk av veto i EØS dersom EU direktiver undergraver faglige rettigheter.
Bruk av veto i EØS vil sikre at Norge fortsatt kan ha råderett over forbud mot midlertidige ansettelser og motvirke undergraving av tariffavtalene.
Det er samtidig viktig å styrke arbeidstakernes rettigheter framover for å motvirke sosial dumping, sikre lov- og avtaleverk slik at ytterligere undergraving av den norske modellen forhindres:
* Bedre lovverk for å sikre faste ansettelser
* Kollektiv søksmålsrett ved brudd på midlertidig ansettelser
* Lik behandling av de innleide og faste ansatte
* Sikre betaling mellom oppdrag for ansatte i bemanningsselskap
* Full innsynsrett for de tillitsvalgte både i utleie- og innleiebedrift
* Innføring av solidaransvar for innleiebedrifter
Aktuelle dokumenter